Kako je nastala Mreža „Ženski divan“

Priča o Mreži Ženski divan je priča koja je nastalu u Banatu. U ovu mrežu okupljeno je 5 udruženja žena iz banatskih sela Belo Blato, Boka, Idjoš, Lazarevo i Mokrin. Zajedno smo smo ispredale priču, vodile divan o ženskom poslu na selu, svemu onom što radimo, što na s okupira, o onome što volimo, u čemu uživamo, što nas povezuje. Pričale smo o tome što nas povezuje, šta nam je zajedničko, šta možemo da uradimo za nas, za druge žene, za naše porodice i sela u kojima živimo. Pronašle smo ono što nas spaja i pokreće, ono što nam je zajedničko, ono za šta se zalažemo… i tako je nastala PLETENIA – Topla priča iz srca Banata.

Ko je sve u Mreži?

“VELIKO SRCE” Lazarevo

Lazarevo je selo nedaleko Zrenjanina. U našem selu izmešali su se različiti običaji, različiti kulinarski specijaliteti, različite mustre pletiva i šare veza, onih koji su živeli na ovim prostorima i onih koji su ovde došli posle drugog svetskog rata. Udruženje žena osnovale smo 2012 i nazvale ga „Veliko srce” zato što je otvoreno za sve, spremno da svima pruža i da nesebično deli. U našem udruženju se okupljaju žene koje na svojim ručnim radovima ponovo oživljavaju zaboravljene mustre i vezove svoga zavičaja.

UŽ “ Veliko srce“ – Milanka Furtula mob: 069/181 72 44

UDRUŽENJE ŽENA IDJOŠ

Naše udruženje osnovano je u februaru 2011. godine. Okupile smo se pre svega da bi se stari zanati i umetnost ručne izrade spasili od propadanja i zaborava. Naši ručni redovi prepoznatljivi su na manifestacijama i izložbama rukotvorina seoskih žena. Sakupljamo i čuvamo stare recepte sa ovog podneblja, a zimnicu pripremamo na tradicionalan način koristeći pre svega ono po čemu je naš kraj poznat, a to je bundeva. Svake godine u avgustu organizujemo manifestaciju „Krofnijada“ u našem selu. To je prilika kada naše selo poseti veliki broj ljudi i kada sve goste dočekujemo sa vrućim krofnama i domaćim pekmezom.

UŽ Iđoš – Biljana Đurđulov mob: 064/66 40 484

UDRUŽENJA ŽENA “BANATSKO JAGNJE”, BOKA

Udruženje smo osnovale 2016. godine u selu Boka, opština Sečanj. Žene iz našeg sela spaja pre svega posvećenost očuvanju tradicije. Naročito se trudimo da otrgnemo od zaborava starinski način prerade i pranja vune ispiranjem na Tamišu. Ovakav način prerade vune je potpuno ekološki, a naše aktivnosti su dale ponovo upotrebnu vrednost vuni koja se jedno vreme u našem selu posle striže ovaca najčešće bacala. Sada se ta vuna pere i prede za pletivo i tkanje, ili se njome pune jastuci i jorgani i pravi posteljina na kojoj se zdravo i mirno spava.

AŽ „Banatsko jagnje“ – Marija Večanski mob: 062/ 170 43 85

UDRUŽENJA “KLUB ŽENA BELO BLATO”

Belo Blato je jedno od najlepših sela u Banatu na samo 20 km od Zrenjanina, a u neposrednoj blizini specijalnog rezervata prirode Carska bara. Udruženje žena osnovale smo 2001. godine i od tada je udruženje mesto okupljanje žena iz našeg sela. Lokalnu gastronomiju aktivno promovišemo pripremajući  različita  jela i poslastica, gostima  koji posećuju naše ekološko selo. Ako se sredom zateknete u Belom Blatu, ugostićemo vas na našoj tradicionalnoj manifestaciji „Čaj u šest“.

Klub žena Belo Blato – Violeta Ric mob:064/121 49 70

UDRUŽENJE ŽENA “MOKRINČANKE”

Udruženje smo osnovale 2011 godine u Mokrinu, i iako je naše mesto poznato po proizvodnji sira na tradicionalan način, mi smo odlučile da se bavimo drugim stvarima. U našem selu ima dosta žena koje su vešte u šivenju i vezu, pa smo rešile da ove dve veštine upotrebimo na najbolji način. Mi izrađujemo upotrebne i odevne predmete sa tradicionalnim motivima. Cilj nam je pre svega da promovišemo vez i tradicionalne motive iz ovih krajeva i da ih sačuvamo od zaborava, a materijali su koža, tekstil i platno.